Skip to content

Randomizowany Trial Peanut Consumption u niemowląt zagrożonych alergią na orzechy AD 4

1 miesiąc ago

532 words

Przeprowadzono dodatkowe wizyty w klinice, aby ocenić niechęć do orzeszków ziemnych lub odmowę jedzenia orzeszków ziemnych (Bamba lub masło orzechowe) lub podejrzenie alergii na orzeszki ziemne. Wyniki
Głównym rezultatem był odsetek uczestników z alergią na orzeszki ziemne w wieku 60 miesięcy i został ustalony na 617 uczestników za pomocą doustnego testu prowokacji pokarmowej. Uczestnicy, u których alergia na orzeszki ziemne była mało prawdopodobna (brak bąbli po teście skórno-skórnym w 30 i 60 miesiącu, brak objawów alergicznych po połknięciu orzecha ziemnego, brak diagnozy lub podejrzenie alergii na sezam lub drzewo orzechowe, brak historii anafilaksji w odpowiedź na jakąkolwiek żywność) otrzymała 5 g białka arachidowego w pojedynczej dawce. Podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badanie prowokacji pokarmowej przeprowadzono dla innych uczestników (łącznie 9,4 g białka arachidowego podawanego w dawkach) zgodnie ze standardowymi procedurami zwiększania dawki 25 (patrz protokół badania). Spośród 11 uczestników badania, dla których dane z doustnej prowokacji pokarmowej były albo niejednoznaczne, albo niedostępne, zastosowano algorytm diagnostyczny oparty na historii klinicznej, wyniki testu skórno-skórnego oraz wartości IgE swoistych dla orzechów ziemnych w celu określenia, czy: nie należy uważać uczestnika za uczulonego na orzeszki ziemne (rys. S1 w Dodatku uzupełniającym) .21
Markery odpornościowe
Na początku i podczas wszystkich wizyt studyjnych, testy skórne na alergię na orzeszki ziemne przeprowadzono w dwóch powtórzeniach z użyciem liofilizowanego ekstraktu z orzeszków ziemnych (wyprodukowanego przez ALK-Abello) i zarejestrowano średnią średnicę dwóch najszerszych pęcherzyków. Średnie średnice zostały zaokrąglone do najbliższego milimetra, przy czym najniższa wartość dodatnia wynosi mm; dodatnie wartości mm i 2 mm (które są związane z wytwarzaniem orzechów specyficznych dla IgE21) były uważane za wskaźnik wczesnego uczulenia, nawet jeśli wartości te są niższe niż tradycyjne wartości odcięcia wynoszące 3 mm. Podczas każdej wizyty mierzono poziomy przeciwciał IgE, IgG i IgG4 swoistych dla orzechów ziemnych podczas każdej wizyty, ponieważ są one znanymi biomarkerami odpowiedzi alergicznych, ekspozycji na antygen i potencjalną modulacją immunologiczną, odpowiednio.26,27. Stosunek IgG4: IgE swoisty dla orzechów ziemnych był obliczono, ponieważ stwierdzono, że ten stosunek może dodatkowo odzwierciedlać modulację immunologiczną. Pomiary immunoglobulin wykonano przy użyciu testów ImmunoCAP 100 i 250 (Thermo Fisher Scientific).
Analiza statystyczna
Rycina 2. Rycina 2. Pierwotny wynik. Częstość występowania alergii na orzeszki ziemne w wieku 60 miesięcy wykazano wśród uczestników, którzy mieli wynik negatywny w teście skórno-skurczowym w punkcie wyjściowym, wśród tych, którzy mieli wynik dodatni w punkcie wyjściowym oraz w obu grupy połączone, w analizie zamiar-potraktować (panel A) i analiza według protokołu (panel B). Spośród 640 uczestników, którzy przeszli randomizację, stan alergii na orzeszki ziemne określono za pomocą doustnego testu prowokacji pokarmowej w 617 (96,4%) i za pomocą algorytmu diagnostycznego w 11 (1,7%). Alergii na orzeszki ziemne nie można ocenić przy pomocy algorytmu diagnostycznego u 2 uczestników (0,3%). Łącznie 10 uczestników (1,6%) dobrowolnie wycofało się lub straciło je w wyniku obserwacji. Najgorsza analiza imputacji (Panel C) zakłada, że uczestnicy z brakującymi danymi w grupie spożywania orzeszków ziemnych byliby uczuleni na orzeszki ziemne i że uczestnicy z brakującymi danymi w grupie unikania arachidów byliby niealergiczni
[hasła pokrewne: dygestorium, plastyka krocza, RTG panoramiczne ]

Powiązane tematy z artykułem: dygestorium plastyka krocza RTG panoramiczne