Skip to content

Randomizowany Trial Peanut Consumption u niemowląt zagrożonych alergią na orzechy AD 6

1 miesiąc ago

103 words

Wyniki w populacji z protokołem były podobne do obserwowanych w populacji, która miała zamiar leczyć (Figura 2). Wyniki najgorszej analizy imputacji w populacji, która miała zamiar leczyć, były również zgodne z wynikami analizy głównej zamiaru leczenia (Figura 2). Prewencja pierwotna dotyczy osób, które nie są uczulone na orzeszki ziemne i profilaktykę wtórną u osób uczulonych. W tym badaniu interwencja była skuteczna w zmniejszaniu częstości występowania alergii na orzeszki ziemne pod względem zarówno prewencji pierwotnej (częstość występowania 6,0% w grupie unikania w porównaniu do 1,0% w grupie spożycia, P = 0,008), jak i prewencji wtórnej (33,1% 6,8%, P <0,001) (tabela S3 w dodatkowym dodatku). (Wyniki analiz podgrup według rasy lub grupy etnicznej podano w tabeli S12 w dodatku uzupełniającym).
Przyczepność
Średni tygodniowy poziom spożycia białka arachidowego w pierwszych 2 latach życia w grupie unikania wynosił 0 g, podczas gdy mediana w grupie spożycia wynosiła 7,7 g (zakres międzykwartylowy, 6,7 do 8,8). Wyniki w odniesieniu do przylegania zostały użyte do zdefiniowania populacji na podstawie protokołu (rysunek 1). Próbki kurzu z łóżek uczestników uzyskano w 60. miesiącu od 423 z 640 uczestników (66,1%) w populacji badanej w celu zapewnienia wskaźnika ekspozycji na orzeszki ziemne niezależnie od sprawozdawczości rodziców. Mediana poziomu orzeszków ziemnych wykrytych w łożu kurzu uczestników grupy unikania wynosiła 4,1 .g na gram pyłu (odległość międzykwartylowa, 1,4 do 14,5), podczas gdy poziom w grupie konsumpcyjnej wynosił 91,1 .g na gram pyłu (zakres międzykwartylowy, 27,2 do 362,0) (rys. S2 w dodatkowym dodatku). W przypadku obu miar przylegania nie stwierdzono istotnych różnic między kohortą a wynikami negatywnymi w teście skórno-skórnym i kohorcie z wynikiem dodatnim (tabele S4 i S5 w dodatkowym dodatku).
Bezpieczeństwo
W badaniu nie odnotowano zgonów. Nie stwierdzono istotnych różnic w częstości hospitalizacji lub poważnych zdarzeniach niepożądanych pomiędzy grupą unikania a grupą spożycia (tabele S6 i S7 w dodatku uzupełniającym). Biorąc pod uwagę wszystkie zdarzenia niepożądane, 99% uczestników w każdej grupie zgłosiło co najmniej jedno zdarzenie, a więcej zdarzeń odnotowano w grupie konsumpcji niż w grupie unikania (4527 vs. 4287, P = 0,02), zgodnie z analizą regresji Poissona (tabela S8 w Dodatku Uzupełniającym). W odniesieniu do zdarzeń niepożądanych, dla których częstotliwości różniły się między obiema grupami, zidentyfikowaliśmy pięć kategorii interesujących, w których częstości były wyższe w grupie konsumpcji: infekcja górnych dróg oddechowych, wirusowe zakażenie skóry, zapalenie żołądka i jelit, pokrzywka i zapalenie spojówek. Zdarzenia w tych kategoriach były na ogół łagodne lub umiarkowane i nie różniły się istotnie pod względem nasilenia między grupami. Nasilenie zdarzeń było również podobne w porównaniu uczestników z poziomem IgE specyficznym dla orzechów ziemnych poniżej 0,1 kU na litr oraz poziomem istotności na poziomie 0,1 kU na litr lub wyższym (tabela S9 w dodatku uzupełniającym). (Dodatkowe dane i dyskusja dotycząca zdarzeń niepożądanych są podane w sekcjach Wyniki i dyskusja w dodatkowym dodatku oraz w tabeli S9 i
[więcej w: dzianina dresówka, pokrowce antyroztoczowe, RTG panoramiczne ]

Powiązane tematy z artykułem: dzianina dresówka pokrowce antyroztoczowe RTG panoramiczne