Skip to content

Randomizowany Trial Peanut Consumption u niemowląt zagrożonych alergią na orzechy AD 7

2 miesiące ago

210 words

Odpowiedź na wyzwanie dotyczące żywności doustnej
Siedmiu uczestników losowo przydzielonych do grupy spożycia miało pozytywną odpowiedź na prowokację pokarmem doustnym na początku badania i nie spożywało orzeszków ziemnych. W 60. miesiącu czterech z tych uczestników miało pozytywną odpowiedź na doustne prowokacje pokarmowe, a trzech miało odpowiedź negatywną.
Dziewięciu uczestników, którzy zostali losowo przydzieleni do konsumpcji orzeszków, następnie zaprzestało konsumpcji (Tabela S10 i sekcja Wyniki w dodatkowym dodatku). W 60. miesiącu sześciu z nich miało pozytywną odpowiedź na doustne prowokacje pokarmowe, a trzech miało odpowiedź negatywną.
7 uczestników losowo przydzielonych do spożycia, którzy mieli pozytywną odpowiedź na prowokację pokarmem doustnym na początku badania, miało objawy, które były głównie skórne podczas prowokacji. Sześć osób było leczonych lekiem przeciwhistaminowym, a leczono doustnym glukokortykoidem. Spośród 57 uczestników (9 losowo przydzielonych do spożycia i 48 do unikania), którzy mieli pozytywną odpowiedź na doustne prowokacje pokarmowe po 60 miesiącach, 14 miało objawy oddechowe lub sercowo-naczyniowe, a 9 otrzymywało epinefrynę domięśniową ze względu na obawy dotyczące ciężkości reakcji alergicznej. (Tabela S11 w Dodatku uzupełniającym).
Oceny immunologiczne
Ryc. 3. Ryc. 3. Wyniki immunologiczne dla grup unikania orzechów i orzeszków ziemnych w punkcie początkowym (od 4 do <11 miesięcy) oraz w wieku 12, 30 i 60 miesięcy. P rz.-A pokazuje rozmiary bąbelków po orzechach ziemnych. specyficzny test nakłucia skóry i poziomy IgE swoistej dla orzechów ziemnych u uczestników grup unikania i konsumpcji, którzy spełnili kryteria określone w protokole. Stałe czarne linie przedstawiają średnią grupy w trakcie okresu badania; średnia wielkość pęcherza po specyficznym dla orzechowego teście skórno-skórnym różniła się istotnie pomiędzy grupami z randomizacją we wszystkich punktach czasowych po punkcie wyjściowym (P = 0,002 po 12 miesiącach i P <0,001 po 30 miesiącach i 60 miesiącach). Cienkie czerwone linie reprezentują trajektorię rozwoju reakcji alergicznych wśród uczestników, którzy byli uczuleni w wieku 60 miesięcy. Panel B pokazuje poziomy specyficznych dla orzechów ziemnych IgG i IgG4 oraz specyficzny dla orzechów ziemnych stosunek IgG4: IgE w trakcie okresu badania. Środki każdego z tych pomiarów różniły się istotnie pomiędzy dwiema grupami badanymi we wszystkich punktach czasowych po linii (P <0,001). Log10 stosunku swoistej dla orzecha lgG4: IgE obliczono po przekształceniu poziomów IgG4 specyficznych dla orzechów ziemnych z mikrogramów na litr do nanogramów na mililitr i poziomy IgE swoistego dla orzecha ziemnego przeliczono z kilogramów na litr na nanogramy na mililitr za pomocą użycie wzoru IgG4 ÷ (IgE × 2,4).
Immunoglobuliny specyficzne dla orzechów były mierzone w próbkach surowicy w punkcie wyjściowym (w tym czasie uczestnicy byli pomiędzy 4 miesiącem i 11 miesiącem życia) i gdy dzieci miały 12, 30 i 60 miesięcy. Figura 3A pokazuje rozmiar pęcherza i poziom IgE swoistej dla orzechów ziemnych u uczestników, którzy spełnili kryteria na podstawie protokołu. Znaczący wzrost w stosunku do wartości wyjściowej wielkości pęcherza obserwowano tylko w grupie unikania orzeszków ziemnych
[przypisy: karta dawcy szpiku, odzywka do włosów, neurografia ]

Powiązane tematy z artykułem: ciśnienie osmotyczne karta dawcy szpiku neurografia