Skip to content

Randomizowany Trial Peanut Consumption u niemowląt zagrożonych alergią na orzechy

2 miesiące ago

228 words

Częstość występowania alergii na orzeszki ziemne wśród dzieci w krajach zachodnich podwoiła się w ciągu ostatnich 10 lat, a alergia na orzeszki ziemne staje się widoczna w Afryce i Azji. Oceniliśmy strategie spożycia i unikania orzeszków ziemnych w celu określenia, która strategia jest najbardziej skuteczna w zapobieganiu rozwojowi alergii na orzeszki ziemne u niemowląt z grupy wysokiego ryzyka alergii. Metody
My losowo przydzieliliśmy 640 niemowlętom ciężką egzemę, alergię na jajka lub oba, aby konsumować lub unikać orzeszków ziemnych do 60 miesiąca życia. Uczestnicy, którzy byli randomizowani co najmniej 4 miesiące, ale mieli mniej niż 11 miesięcy, zostali przydzieleni do oddzielnych grup badanych na podstawie wcześniej istniejącej wrażliwości na ekstrakt z orzeszków ziemnych, który został określony za pomocą testu skórno-nakłucia – składającego się z: uczestnicy bez mierzalnego bąbla po badaniu, a inni składający się z bąbli o średnicy od do 4 mm. Pierwszorzędowym wynikiem, ocenianym niezależnie w każdej kohorcie, był odsetek uczestników z alergią na orzeszki ziemne w wieku 60 miesięcy.
Wyniki
Spośród 530 niemowląt w populacji, która miała zamiar leczyć, która początkowo miała negatywne wyniki w teście skórno-skórnym, częstość występowania alergii na orzeszki ziemne w wieku 60 miesięcy wynosiła 13,7% w grupie unikania i 1,9% w grupie konsumpcji (P <0,001). Spośród 98 uczestników populacji, którzy mieli zamiar leczyć, którzy początkowo mieli pozytywne wyniki testu, częstość występowania alergii na orzeszki ziemne wynosiła 35,3% w grupie unikania i 10,6% w grupie konsumpcji (P = 0,004). Nie było znaczącej różnicy między grupami w częstości występowania poważnych zdarzeń niepożądanych. Wzrost poziomu specyficznego dla orzechów ziemnych przeciwciała IgG4 wystąpił głównie w grupie spożycia; większy odsetek uczestników w grupie unikania miał podwyższone miana przeciwciał IgE swoistych dla orzecha ziemnego. Większy bąbel w teście skórno-skórnym i niższy stosunek IgG4: IgE specyficznych dla orzechów ziemnych były związane z alergią na orzeszki ziemne.
Wnioski
Wczesne wprowadzenie orzeszków ziemnych znacznie zmniejszyło częstość występowania alergii na orzeszki ziemne wśród dzieci z wysokim ryzykiem wystąpienia tej alergii i modulowanych odpowiedzi immunologicznych na orzeszki ziemne. (Finansowane przez National Institute of Allergy and Infectious Diseases i inne; ClinicalTrials.gov number, NCT00329784.)
Wprowadzenie
SZYBKIE PODEJŚCIE
The LEAP Trial
01:01
Częstość występowania alergii na orzeszki ziemne wśród dzieci w krajach zachodnich podwoiła się w ciągu ostatnich 10 lat, osiągając wskaźniki od 1,4 do 3,0%, 1-3, a alergia na orzeszki ziemne staje się widoczna w Afryce i Azji .4,5 Alergia jest główną przyczyną anafilaksja i zgon z powodu alergii pokarmowej i nakłada znaczne obciążenia psychospołeczne i ekonomiczne na pacjentów i ich rodziny.6
Alergia na orzechy rozwija się we wczesnym okresie życia i rzadko wyrasta 7-9. Praktyki kliniczne ze Zjednoczonego Królestwa w 1998 r.9 i ze Stanów Zjednoczonych w 200010 r. Zaleciły wykluczenie alergennych pokarmów z diety niemowląt o wysokim ryzyku alergii i diety ich matek podczas ciąży i laktacji. Jednak badania, w których alergeny pokarmowe zostały wyeliminowane z diety, konsekwentnie nie wykazały, że eliminacja z diety uniemożliwiła rozwój alergii pokarmowej za pośrednictwem IgE.11 W 2008 r. Wycofano zalecenia dotyczące unikania alergenów.
[więcej w: kto moze oddac krew, biochrom, fala tętna ]

Powiązane tematy z artykułem: biochrom fala tętna kto moze oddac krew