Skip to content

Sód tych zwiazków jest czynnikiem przyciagajacym wode

2 miesiące ago

256 words

Blum stworzył inną teorię, której podstawą jest twierdzenie, że chorzy na nerki, otrzymujący sól kuchenną, silniej zatrzymują sód niż chlor . Chorzy ci nie tylko zatrzymują jon sodu, znajdujący się w soli kuchennej, ale także znajdujący się w innych związkach, jak np. Na2COa Na2S04 i innych, które nie zawierają. jonu chloru. Sód tych związków jest czynnikiem przyciągającym wodę, chlor natomiast powoduje odwodnienie ustroju, co widzimy po zastosowaniu takich związków chlorowych jak KCl, CaC12, MgC12 i innych. Zatrzymanie u chorych na nerki jonu chloru nie wywołuje powstawania obrzęków, spostrzeżenia bowiem wykazują, że chory, który otrzymał chlorek wapnia, zatrzymał w ustroju 14 g chloru i stracił prawie 4 litry wody. Po podaniu natomiast soli kuchennej ten sam chory zatrzymał chloru 4. ,84 g i waga ciała wskutek nagromadzenia się wody zwiększyła się o 2,5 kg. Według Bluma nie ma odwodnienia bez wydzielania j nu sod i jon ten bardziej zatrzymuje wodę iż jon chloru. W związku z zatrzymaniem sodu w ustroju występuje więc zwichnięcie równowagi mineralnej, która bezwzględnie wpływa na nawodnienie tkanek. Teoria ta jest również teorię osmotyczną, gdyż związana jest z zachwianiem stężenia wody i sodu w tkankach, a różni się ona tylko nieznacznie od teorii Widala. o) Teoria ciśnienia osmotycznego białek Wysunięto jeszcze inną teorię osmotyczną w mechanizmie powstawania obrzęków, mianowicie teorię ciśnienia osmotycznego białek, która obecnie wzbudza największe zainteresowanie. [przypisy: karta dawcy szpiku, ciśnienie osmotyczne, badanie kału cena ]

Powiązane tematy z artykułem: badanie kału cena ciśnienie osmotyczne karta dawcy szpiku